preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Terenska nastava

JEDNODNEVNA TERENSKA NASTAVA učenika 5.ab „MEDO IZ VELEBITSKE ŠUME"

28. listopad 2016.

Učenici 5.ab razreda bili su na jednodnevnoj terenskoj nastavi u pratnji profesorica Mirjane Valjak-Porupski, Jasne Marendić Bajs i Dajane Mužić Žnidaršić. Posjetili smo Utočište za mlade medvjede i graditelja tamburice dangubice u Kuterevu, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda - Otočac u Ličkom Lešću te izvore Gacke: Pećine, Tonković i Majerovo vrilo.

Učenici su se pripremali za terensku nastavu kroz samostalno istraživanje o životinjama koristeći internet. Sami su izlagali, slušali su predavanja i rješavali radne listiće u grupama. U autobusu su pjevali i družili se. U Utočištu malih medvjeda u mjestu Kuterevu, na Velebitu, nedaleko grada Otočca vidjeli smo mlade i odrasle medvjede te slušali predavanje o životu europskog smeđeg medvjeda. Gospodin Ivan Burić, graditelj tamburice dangubice ( tamburice kuterevke) pokazao nam je svoju radionice, pričao kako izrađuje tamburice, a na kraju nam je i zasvirao na tamburici. Posjetili smo  Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških je znanstveno - stručni centar za uzgoj autohtone potočne pastrve i europskog riječnog raka. Pogledali smo film o rijeci Gacki, obišli uzgojište, a na izvoru Pećina probali vodu. Bili smo u Pećini, najstarijem  arheološkom nalazištu na području Otočca te se popeli  na vidikovac. Ljepotu Gacke  i mlinice  vidjeli smo na na Tonković i Majerovom vrilu.

OVDJE možete pogledati cijelu foto-galeriju.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Alen Horvat   datum: 28. 11. 2016.

Škola u prirodi u Domu Crvenog križa na Sljemenu od 30.5.-3.6.2016.

 

Škola u prirodi u Domu Crvenog križa na Sljemenu od 30.5.-3.6.2016.

Bilo je učenja,igre,druženja,zabave...

Na Sljemenu je lijepo,zanimljivo,edukativno i sve bi opet ponovili!

Učenici 3.a i 3.b razreda i učiteljice Martina, Maša i Nena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medo iz velebitske šume, 5.a, 6.5.2016.

01. Kuterevo

02. Odlazak prema utočištu medvjeda

03. Putokaz

04. Dogovor kako ćemo raditi

05. Rješavaju se radni listići iz prirode

06. Medvjedić

 

Više pogledajte u foto-galeriji.

 

Terenska nastava 2015./16.

RAZREDNE NASTAVE  2.10.2015. BERBA JABUKA, VOĆNJAK OBREŠKA, IZLETIŠTE STARA MARČA

U sklopu projekta 'Jabuka u Jabukovcu' razredna nastava naše škole odlučila je terensku nastavu provesti u berbi jabuka.

Ispred škole smo krenuli u 9 sati. Bili smo jako uzbuđeni i znatiželjni. U busu smo pjevali, razgovarali, igrali igrice. Brzo nam je prošao put do voćnjaka Obreška.

Tamo nas je dočekala ljubazna gospođa koja nas je uvela u voćnjak. Voćnjak ogroman, ne vidiš mu kraja. Gospođa nas je upoznala s radom u voćnjaku, sortama jabuka koje ovdje uzgajaju, opasnostima koje vrebaju za jabuke i kako ih spriječiti te nam objasnila kako se jabuke beru.

Svatko je dobio svoju vrećicu i berba je mogla započeti. Podijelili smo se u redove između nasada po razredima. Sunce nam je pomagalo osvjetljavajući nam najljepše i najcrvenije jabuke. Uz ciku, vrisku i veselje napunili smo vrećice s jabukama. Naravno ,to nosimo doma a s bakama, mamama, tetama ćemo peći kolače od jabuka i počastiti se njima za Dane kruha u školi. Na sve smo mislili.

Kratka vožnja busom i eto nas do izletišta Stara Marča. Divota! Uživancija! Prekrasne, netom pokošene livade, jezero, natkriveni drveni stolovi i klupe za odmor, ručak i nastavu u prirodi.

Popnete li se na vrh brežuljka, dočekaju vas plahe srne. Ali plahe su bile samo u početku, kasnije su se naviknule na nas i jela nam iz ruke. Predobar osjećaj!

A još bolji osjećaj nam je priuštila nastava u prirodi.

Tjelesni – livadni nogomet, lovice, preskakanje prirodni prepreka, trčanje do iznemoglosti.

Hrvatski – sjediš na suhoj pokošenoj travi, slušaš priču o jabukama i nije ti nikakav problem sudjelovati u interpretaciji, dapače, čisti gušt!

Imali smo još i likovni i matematiku ali sve u prirodi i uopće nismo 'skužili' da imamo nastavu. Sve nam je djelovalo kao igra na zraku. Mrak!

Došlo je vrijeme za povratak. Umorni i zadovoljni uvalili smo se u udobne autobuse i oko 17.30 puni priča o današnjem danu, uletjeli u zagrljaj roditelja.

 

Škola u prirodi

Za učenicke 4.a, b  planirana je Škola u prirodi - Novi Vinodolski 

 

Za učenike 3.a i 3.b razreda planirana je škola u prirodi - Sljeme
preskoči na navigaciju